Ένα entry level GPS, για να ξέρεις που είσαι

yakumo windows mobile pda gpsΕδώ κι έναν μήνα περίπου παίζω με το πρώτο μου GPS συστηματάκι που τρέχει σε ένα απλό windows mobile PDA με την άγνωστη, μέχρι πρότινος, ονομασία Yakumo alphaX. Τίποτα φοβερό τίποτα πάνω από το κανονικό. Απλά επιτελεί το έργο για το οποίο έσκασα 300 ευρώ για να το αποκτήσω. Να είναι το πρώτο μου GPS, για να δω κι εγώ τι στο καλό του βρίσκουν όλο και πιο πολλοί ταξιτζήδες και το χρησιμοποιούν.

Σαν PDA κάνει τα βασικά από συνδεσιμότητα έχει μόνο την USB και τις υπέρυθρες. Ούτε blue tooth, ούτε wireless. Αυτό που έχει και το κάνει καλό για την δουλεία αυτή είναι η ενσωματωμένη κεραία GPS που διαθέτει. Όλα τα άλλα τυπικά, μνήμη 64MB, ROM 32MB, CPU Samsung S3C2410 στα 266MHz.

Το πρόγραμμα navigation που διαθέτει είναι το PapaGo v5 με χάρτες Ελλάδας, ελληνικές επιλογές, και ελληνικές φωνητικές εντολές για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρετε. Αρκετά αξιόπιστο, και εύκολο στην χρήση, αλλά όχι τέλειο. Οι έντυποι χάρτες που κυκλοφορούν είναι σαφώς πιο ενημερωμένοι, αλλά δεν μπορούν να σου πουν πως να πας που και ποιος είναι ο συντομότερος δρόμος όπως το PapaGo.

Ένας φίλος μου έχει το πρόγραμμα Navigator, αλλά δεν έχουμε συναντηθεί ακόμα για να κάνουμε συγκρίσεις.

Το όλο θέμα με το GPS και το navigation μέσω αυτού έχει να κάνει με το πόσο εξοικειωμένος είσαι με τις εντολές που σου δίνει, γιατί αυτές ακολουθείς, αν σταματάς κάθε λίγο για να κοιτάς τον χάρτη το έχασες το παιχνίδι.

Προχθές που το χρησιμοποίησα για να κατέβω στου Ψυρρή -μη γελάτε, όχι δεν ήξερα να πάω!- σε κάποια φάση μου λέει «στα 50 μέτρα στρίψτε δεξιά», εγώ έστριψα στα 25 και έκανα ολόκληρο κύκλο! δεν έφταιγε αυτό! εγώ έφταιγα που δεν βγήκα έξω με την μεζούρα να μετρήσω πόσα μέτρα έκανα! Το καλό είναι ότι έκανε αμέσως επανυπολογισμό της διαδρομής και με έβγαλε τελικά ασπροπρόσωπο. Το μόνο που ίσως να ήθελα αυτήν την στιγμή είναι λίγο πιο γρήγορο επεξεργαστή, γιατί το βλέπω μερικές φορές ότι κωλώνει. Αλλά είπαμε entry level είναι, δεν είναι για να βγείς στο πέλαγος με αυτό!

yakumo windows mobile pda gpsΝα, εδώ είμαι στο καράβι έξω από την Άνδρο και μου γράφει ότι είμαι στα 50 μέτρα υψόμετρο (!;!;!), φαντάζομαι γιατί δεν είναι σχεδιασμένο για θάλασσα, και το καράβι πάει με 33 km/h, αυτό τώρα πόσο να είναι σε μίλια;

Αν όλα αυτά σας φαίνονται κάπως γνώριμα ίσως είσαστε ένας από αυτούς που το απέκτησαν μετά από προσφορά που έκανε αλυσίδα σούπερ μάρκετ.


Comments are closed

3 Σχόλια so far, want to say something?

 1. mrpc says:

  Καλορίζικο Γιάννη!

 2. George Natsis says:

  Γειά σου ρε Τζώνη.
  Άν σου πω οτι είδα τυχαία το site γιατί έψαχνα για GPS θα το πιστέψεις ??
  ΜΕΓΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ !!!
  Άντε με το καλό και καλά κρασιά.
  Ωραίο το site .
  Άντε και στο in.gr (ή σε κάτι ανάλογο)

 3. EneMe says:

  Σύντομα θα σε συμβουλευτώ… 🙂

Comments are closed.


Fatal error: Call to undefined function get_flickrRSS() in /home/way.gr/jsclavos.com/wp-content/themes/Infinity/ancillary.php on line 2